Puig ruit

Anderhalf jaar heb ik met de standaard ruit met een x-creen opzetruit gereden. Op zich werkte dit goed, maar ik miste toch de beschutting die mijn Schurgers ruit op mijn 2008 gaf. Als vervanging een nieuwe ruit besteld via MDI : Puig transparant zie Deze link

Tot op heden heb ik op de standaard ruit een x-creen opzetruitje gehad. Werkte wel redelijk, maar voor verbetering vatbaar. Voor 99 euro wilde ik wel eens iets anders proberen.


Product

De Puit ruit is een stuk breder dan de standaard ruit, en ongeveer 10 cm hoger. Op de foto’s hieronder het verschil te zien met de standaard ruit.

Eerste indruk van de levering is goed: de ruit wordt keurig in een ruime doos verstuurd, en is in de doos verpakt in goed passend plastic met een schuim zijde tegen krassen.

De ruit zelf heeft een nette dikte en is zeker niet te dun, iets waar ik niet zeker van was gezien de verkoopprijs.

Montage is simpel genoeg, waarbij opviel dat de ruit wat ‘boller’ is dan standaard. Om de schroeven goed te laten passen is het noodzakelijk om de ruit lichtjes aan te drukken (platter te maken).

Na montage valt het op dat de ruit een stuk breder is dan standaard…


Ervaring

Eerste proefrit gemaakt op de snelweg om het verschil te voelen. 

Resultaat:
1. Belangrijkste merkbare verschil is dat je lichaam veel meer uit de wind wordt gehouden: te verklaren door de veel bredere ruit.

2. Tweede verschil is de bescherming voor de handen: de ‘oren’ aan de zijkanten zorgen ervoor dat de regen meer van je handen af blijft.

3. Derde observatie: doordat de ruit boller is dan standaard blijft ie verder van mijn navigatie af (op de nieuwe ‘Harry special’ beugel boven de teller).

4. Laatste observatie: de hoogte is ongeveer gelijk aan mijn originele ruit met opzetruit: er zit dus weinig verschil in turbulentie op de snelweg. Het is niet minder, maar ook niet meer…

Na een paar weken tot de conclusie gekomen dat de ruit het nog niet helemaal is, daarna heb ik de x-creen overgezet op de Puig ruit, en nu bevalt het goed!

Aerodynamica blijft iets vreemds. Met het opzetruitje een wereld van verschil en de ruit hoeft niet verder dan half omhoog!